Nittedal kommune og Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS

Ny vann- og avløpstrasé: Slik tar vi hensyn til vårens dyreliv

Når naturen våkner til liv, krever det ekstra varsomhet. Slik tar VA på langs-prosjektet hensyn til hekkende fugler og livet i elva.

Dato publisert:
08.04.2025

Gjennom Nittedal arbeides det nå for fullt med den nye vann- og avløpstraseen. Prosjektet VA på langs skal gi Nittedals innbyggere en sikrere og bedre avløpshåndtering og vannforsyning, gjennom nye avløps- og hovedvannledninger. I tillegg vil prosjektet gjøre Nitelva renere – noe som vil komme både mennesker, dyr og natur til gode.

Dyrelivet krever ekstra omtanke

Samtidig går vann- og avløpstraseen gjennom et landskap med store naturverdier, og i vårsesongen er naturen litt mer sårbar.

– Fugler hekker og fisken gyter – noe som krever at anleggsarbeidet må ta ekstra hensyn, sier Bjørn Rønholt, enhetsleder for kommunalteknikk i Nittedal kommune.

Han påpeker at traseen er nøye planlagt, også for å ta hensyn til nettopp natur og dyreliv – og at den opprinnelige traseen også ble endret som følge av dette.  
Det er også gjort en omfattende konsekvensutredning i forkant av prosjektet, for å kartlegge risiko og nødvendige tiltak.

Les også: Slik tar vi hensyn til naturmangfoldet når den nye traseen legges

– I tillegg er anleggsmetoden styrt boring valgt så langt det er mulig i prosjektet for å unngå graving i elveløpet og i kantsoner av Nitelva. Dette gir langt mindre naturinngrep i vassdrag og elvebredde, påpeker Rønholt.

YRENDE LIV: Niøyen er blant artene som holder til i Nitelva. Her blir den sett nærmere på av Norconsults ferskvannsbiolog.

Unngår trefelling i hekketiden  

Kantvegetasjonen langs Nitelva er hekkeplass for rødlistede spurvefugler og ugler, samt andre fuglearter som har tilhold i området. I kulturlandskapet i og nær anleggsområdet hekker også truede fuglearter som vipe, åkerrikse og vaktel. Og for mange flaggermusarter er de store, hule lauvtrærne langs elvekanten et viktig tilholdssted i sommerhalvåret.

RØDLISTET: Nordflaggermus i Nittedal, fotografert av Norconsults biolog. (Foto: Lars Jørgen Rostad)


– Fremdriften blir planlagt nøye, slik at vi unngår arbeid i spesielt sårbare områder i hekkesesongen. Vi gjør i tillegg løpende vurderinger, poengterer Birte Riddervold Teigen. Hun er seniorrådgiver innen bærekraft og miljø i rådgivningsfirmaet Norconsult, som bistår i VA på langs-prosjektet.

Det innebærer at de unngår å fjerne trær og busker i hekketiden.

– Dersom kantvegetasjon må hogges, legges det til rette for revegetering med stedegne arter, for å gjenskape mest mulig av den opprinnelige vegetasjonen etter at anleggsarbeidene er ferdig, forteller Teigen.

Livsløpstrær for flaggermus merkes også i forkant av gravearbeider, slik at disse ikke felles.

Har flyttet elvemusling

Nitelva har også en rik fiskefauna, og er en av de få gyteelvene for asp iNorge. Her finnes i tillegg verdifulle og sårbare arter som elvemusling og edelkreps – begge på rødlista over truede arter.

Det krever ekstra oppfølging – og i høst ble 50 elvemuslinger flyttet til en tryggere tilværelse lenger oppe i elva.

– Flyttingen ble utført på bakgrunn av en risikovurdering i prosjektet, som konkluderte med mulig fare for tilslamming av elvebunn under anleggsarbeidene, forteller Teigen.

Les også: Flyttet elvemuslinger for å ta vare på truet art

FLYTTET ELVEMUSLING: 50 elvemuslinger fikk et tryggere i hjem i fjor høst, i forbindelse med VA på langs-arbeidene.

Positive effekter

Bjørn Rønholt understreker at VA på langs vil gi positive effekter for livet i elva når prosjektet er ferdig.

– Da er det også avgjørende at vi tar godt vare på den verdifulle naturen og dyrelivet i anleggsfasen. Det sikrer vi gjennom grundig planlegging, i tillegg til løpende ekspertvurderinger og tiltak.

Les også: Derfor er VA på langs så viktig

NØYE PLANLAGT PROSJEKT: Bjørn Rønholt, enhetsleder for kommunalteknikk i Nittedal kommune.

Natur-og miljøhensyn i VA på langs

  • Traseen er optimalisert for minst mulig inngrep i sårbare naturområder.
  • Eksperthjelp benyttes for kartlegging og flytting av truede arter.
  • Livsløpstrær for flaggermus merkes spesielt for å unngå felling.
  • Kantvegetasjon skal i størst mulig grad bevares, særlig i hekketiden.
  • Der vegetasjon må fjernes, legges det til rette for ny vekst.
  • Matjord behandles spesielt skånsomt, i samarbeid med NIBIO.
  • Anleggsveier beskytter jordstrukturen og forhindrer komprimering.
  • Styrt boring benyttes der det er mulig for å redusere naturinngrep.

FISKEELV: Nitelva har en rik fiskefauna. Her blir en liten ørret målt.