Nittedal kommune og Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS

Slik tar vi hensyn til naturmangfoldet når den nye traseen legges

Dette er tiltakene som sørger for at den nye vann- og avløpsledningen gir færrest mulig konsekvenser for verdifull natur.

Dato publisert:
08.05.2024

Arbeidene med den nye vann- og avløpstraseen i Nittedal er i gang. Mellom Slattum og Åneby skal det legges en over 10 kilometer lang trasé, på til sammen rundt 1920 dekar.

Les også: Her skal traseen gå.

I forkant av arbeidet har Norconsult gjort en grundig kartlegging og konsekvensutredning. Reguleringsplanen for prosjektet, som ble vedtatt i februar, tar for seg hvilke hensyn som må tas i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet, slik at de negative konsekvensene blir så få som mulig.

Midlertidige konsekvenser for naturen

Naturmangfold er blant emnene som er utredet. Utredningen konstaterer at «VA på langs» hovedsakelig vil gi midlertidige konsekvenser for naturmangfoldet, og ingen negativ påvirkning i driftsfasen.

– Da ligger det til grunn at vi klarer å ivareta naturverdiene mens anleggsarbeidet pågår, gjennom å bruke styrt boring – i tillegg til andre tiltak, sier Guro Haug, miljøvernrådgiver i Nittedal kommune.

Hun forteller at vann- og avløpstraseen går gjennom et landskap med store naturverdier, knyttet til både Nitelva, mindre skogområder og kulturlandskap.

– I Nitelva er det blant annet bestander av de rødlistede artene elvemusling og edelkreps. Det er også en rik fiskefauna, og Nitelva er en av de få gyteelvene for asp i Norge, sier hun, og fortsetter:

– I tillegg hekker rødlistede ugler i kantvegetasjonen til Nitelva. For mange flaggermusarter er de store, hule lauvtrærne langs elvekanten viktige for bestanden. I kulturlandskapet i og nær planområdet, hekker også truede fuglearter som vipe, åkerrikse og vaktel.

Det er også funnet og registrert flere verdifulle naturtyper – som gamle høgstaude-gråorskoger, flomskogsmarker og naturbeitemarker.

En rekke tiltak minimerer påvirkningen

For å minimere påvirkningen på disse naturverdiene er det derfor gjennomført og planlagt en rekke tiltak. Traseen er også optimalisert for å ta hensyn til natur og miljø.

Ledningstraseen er for eksempel lagt langs riksvei 4 i stedet for om Møllerbakken, som først var foreslått på strekningen mellom Nabbetorp og Bjertnestangen. Dette er et bedre alternativ for å ivareta dyreliv og naturmangfold.

For å unngå graving i elveløpet og i kantsoner av Nitelva er anleggsmetoden styrt boring valgt så langt som mulig. Dette gir langt mindre naturinngrep.

To mannlige rar et rør fra en anleggsmaskin på et jorde.
MINDRE INNGREP: Styrt boring er valgt som anleggsmetode der det er mulig, for å minimere naturinngrepene. Her fra forundersøkelsene.

Andre tiltak er blant annet å unngå å fjerne trær og busker i hekketiden. Dersom kantvegetasjonen må hogges, skal det legges til rette for ny vegetasjon. Før graving over Nitelva skal fagpersoner involveres for å kartlegge og eventuelt flytte elvemusling og edelkreps. Livsløpstrær for flaggermus skal merkes i forkant av gravearbeider, slik at disse ikke felles.

Les om alle tiltakene som skal ivareta naturmangfoldet.

– Vi legger en ny vann- og avløpstrasé for en mer bærekraftig framtid. Da er det også avgjørende at byggingen og driften ikke går ut over den verdifulle naturen vår, fastslår Bjørn Rønholt, enhetsleder i kommunal teknikk i Nittedal kommune.