Overvåker grunnen etter jordutglidning
Nittedal kommune har sperret av et område mellom Skyset og Nitelva, etter at et 50 meter bredt felt med jord har sklidd ut. Dette gjør vi nå.
Geoteknikere fra Norconsult har vært på stedet for å undersøke området, etter at det i forrige uke ble oppdaget en jordutglidning. De konkluderer i rapporten med at det er lite sannsynlig at utglidningen vil utvide seg, eller at det vil skli ut mer jord. Det er heller ikke fare for bebyggelsen i nærheten.
Ikke kvikkleire
Det avsperrede området ligger like nordøst for Skyset. Utglidningen har skjedd i en helling ned mot en sidebekk til Nitelva (se kart).
Stedet ligger om lag 600 meter sør for stedet der det gikk et kvikkleireskred i 2019. Det er foretatt grunnundersøkelser der utglidningen har skjedd, og det er ikke funnet kvikkleire. Det er påvist kvikkleire i ett punkt i Nitelva øst for stedet, men utglidningen har ikke skjedd i retning elva. I rapporten fra Norconsult blir det påpekt at forekomsten av kvikkleire, eller sprøbruddmateriale, ikke er sammenhengende, og for liten til at det kan gå et kvikkleireskred i det aktuelle området.
For å finne årsaken til utglidningen, samt vurdere om det trengs permanente sikringstiltak i skråningen, skal Norconsult se på full historikk på arbeidene som er utført i området.
Området er sperret av for å unngå at folk går inn i området før årsaken til utglidningene er klar.
Har vurdert bilder av området
Enhetsleder for kommunalteknikk i Nittedal, Bjørn Rønholt, forteller at det ble boret i nærheten før utglidningen skjedde. I forbindelse med VA på langs legges det en ny vannledning fra Nordre Holm til det gamle renseanlegget på Slattum.
– Dette var planlagt gjennomført med styrt boring. Dette er en metode hvor vi slipper å grave hele traseen, men kan bore et hull fra A til B og trekke gjennom de aktuelle vann- og avløpsledningene. Fordelen er at inngrepene for grunneiere, natur og miljø er mindre, sier Rønholt.
Arbeidene i det berørte området er satt på pause, mens arbeidet ellers går som planlagt.
Ifølge Norconsult-rapporten er det antatt omtrent 0,5–1 meter forskyvning i toppen. Rønholt forklarer at utglidningen har utviklet seg over noe tid, og ble oppdaget 3. mars.
– Entreprenør Olimb har tatt mange bilder fra området i forbindelse med anleggsarbeidene. Når vi i ettertid har gått gjennom bildene, kan vi se at de første antydningene til utglidning tidligere enn dette.
Norconsult vurderer at utglidningen trolig har skjedd mellom desember og midten av februar, og at det har vært relativt små endringer siden midten av februar. Skråningen vurderes derfor å være relativt stabil.
Måler bevegelse og skanner med drone
Norconsult påpeker samtidig i rapporten at området må overvåkes for å se om det fortsatt er bevegelse i jorden, og at bekken i området ikke må tettes.
For å imøtekomme dette har det blitt satt opp stikker i utglidningsområdet sammen med geoteknikere.
– Disse stikkene måles jevnlig for å se om det er bevegelse i skråningen. I tillegg utføres droneskanning av terrenget denne uka, for å sammenligne terrenget med slik det var før. Dette vil kommunen gjøre ukentlig den første måneden, i første omgang for å se om det fortsatt er bevegelse, forteller Rønholt.
Det gjøres fortløpende vurderinger om videre behov for droneskanning av geoteknikere.
– Det tas også daglige bilder av området, og vi følger med på bekken nedenfor utglidningsområdet, for å sikre at vannet ikke demmes opp.

