Under arbeidet med «VA på langs» er det registrert tre steder med mindre lekkasjer av borevæske. Etter en midlertidig stopp er boringen nå i gang igjen.
Nittedal kommune skal få ny vann- og avløpstrasé, VA på langs. Anleggsmetoden styrt boring har vært prioritert framfor graving der det er mulig, for å minimere negative konsekvenser for natur- og kulturmiljøverdier.
Metoden innebærer blant annet at en blanding av vann og den naturlige mineralleiren bentonitt iblandet vann brukes som borevæske for å sikre gjennomføring og trykk når det borres. Lekkasjer av borevæske er en kjent risiko, og derfor noe entreprenøren har avdekket tidlig gjennom grundig overvåkning av arbeidet.
Det er registrert tre steder med mindre lekkasjer.
– Omfanget av lekkasjer gjorde at byggherren, i samråd med Statsforvalteren, stanset arbeidet med styrt boring under eller nært vassdrag midlertidig. Dette gjorde at vi kunne sjekke konsekvensene for vannmiljøet, evaluere årsakene, og vurdere ytterligere kompenserende sikringstiltak, sier Bjørn Rønholt, enhetsleder i kommunal teknikk i Nittedal kommune.
Det ble brukt tilstrekkelig tid til å utarbeide en omfattende søknad hvor det ble redegjort for konsekvenser for lekkasjer av borevæske. I verste fall kan eventuelle lekkasjer utgjøre 0,5 % av den normale leirepåvirkningen i Nitelva.
Søknaden om utslippstillatelse ble sendt til Statsforvalteren 16. september, og tre dager etter, var tillatelsen på plass.
– Vi er veldig glade for den effektive saksbehandlingen hos Statsforvalteren. Det sikrer kontinuitet og forutsigbarhet i prosjektet, påpeker Rønholt.
Les om hvorfor prosjektet VA på langs er viktig her.
Samtidig med at den styrte boringen fortsetter, skal det gjøres tiltak som vil redusere sannsynlighet for ytterligere lekkasjer, samt tiltak for å redusere konsekvenser hvis lekkasjer likevel skulle skje.
– Disse tiltakene inkluderer flytting av elvemusling, overvåkning under boring og generell beredskap. Vi vil også vurdere å endre på traseene og eventuelt bore dypere. På noen deler av traseen vil vi heller gjennomføre med tradisjonell graving fremfor styrt boring. Slik sikrer vi fremdrift for VA på langs, grunneierne interesser samt natur og miljø, sier Rønholt.
VA på langs er bygget over en samspillentreprise, som gjør prosjektet godt rustet til raskt å omdisponere ressurser ved oppståtte hendelser.
– Den midlertidige stansen av styrt boring har av den grunn verken hatt konsekvenser for sluttdatoen eller investeringsrammen, forteller enhetslederen.
Les om hvordan vi tar vare på naturmangfoldet her.
Trond Knapp Haraldsen, seniorforsker i NIBIO, fungerer som jord- og landbruksfaglig konsulent for entreprenøren under VA på langs. Han understreker at bentonittinnholdet er svært lavt i borevæsken – mindre enn 4 prosent.
– I tillegg blander borevæsken seg med andre stoffer fra jorda når den brukes. Etter drenering av denne borevæsken, vil mesteparten av gjenværende faste stoffer være jordpartikler, og bare litt bentonitt.
– Det skal derfor veldig store mengder søl av borevæske til, for at jorda blir å anse som forurenset.
Hold deg oppdatert om VA på langs her.