Nittedal kommune og Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS

Godt samarbeid med grunneiere

Nittedals nye vann- og avløpstrasé strekker seg over en rekke jordbrukseiendommer. Da er en god dialog med grunneierne – og skånsom behandling av jorda – avgjørende.

Dato publisert:
28.04.2025

Arbeidet med den nye vann- og avløpstraseen gjennom Nittedal har nå pågått i ett år. Det berører en rekke grunneiere langs strekningen – og et godt samarbeid med disse er avgjørende for å sikre framdriften.  

– Vi legger stor vekt på å gi berørte god informasjon, og er veldig takknemlige for forståelsen vi har møtt hos grunneierne i Nittedal. Uten deres samarbeid ville det vært vanskelig å gjennomføre et så omfattende prosjekt, sier Bjørn Rønholt, enhetsleder i kommunal teknikk i Nittedal kommune.

God informasjon

Nylig arrangerte Nittedal kommune et informasjonsmøte for grunneiere og forpaktere av landbrukseiendommer langs traseen, der både prosjektledelsen, entreprenør Arne Olav Lund og NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) var representert.

Her ble det blant annet orientert om framdrift, hvilke hensyn som tas, og hvordan området vil bli tilbakeført etter at arbeidet er ferdigstilt.

Leif-Åge Sørlie, som er en av grunneierne som er berørt av prosjektet, er fornøyd med samarbeidet.

– Vi har følt oss godt fulgt opp hele veien, og vet at vi når som helst kan kontakte prosjektkontoret med spørsmål. Jeg er på fornavn med enkelte av dem, smiler han.

Sørlie forteller at de ble tidlig involvert i prosessen, med jevnlige informasjonsmøter.

– Etter et innledende informasjonsmøte for alle grunneiere, ble vi innkalt til egne møter for hver enkelt eiendom, hvor flere representanter fra prosjektet og kommunen var til stede. Her gikk vi nøye gjennom kartskissene og kunne også bidra med informasjon som ikke er tilgjengelig på moderne kart, forteller Sørlie.  

Tar vare på matjorda med eksperthjelp

Flere av grunneierne gikk tidlig sammen og opprettet Nitelva grunneierlag, som bidro til å sette felles retningslinjer. Etter deres innspill ble også Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) involvert for å behandle matjorda så skånsomt som mulig.

Entreprenør Arne Olav Lund samarbeider tett med NIBIO for å sikre at gravearbeidet ikke går ut over framtidige avlinger. Blant annet sorteres jorda i tre lag, slik at den kan legges tilbake i samme rekkefølge – og dermed bevare samme kvalitet. Der jorda har vært så fuktig at den må dreneres for å gjennomføre prosjektet, leveres jorda tilbake i enda bedre stand enn tidligere.


NIBIO går systematisk gjennom hver enkelt eiendom sammen med maskinføreren for å identifisere og håndtere de forskjellige jordlagene korrekt, forteller Sørlie.

Han legger til at det også ble utført arkeologiske undersøkelser på eiendommene tidlig i prosessen.

– Også da var det god dialog, og jeg fikk selv anledning til å snakke med en arkeolog før de satte grabben i jorda.

Les også: Får eksperthjelp til å ta vare på matjorda

SORTERER JORDA: Jorda sorteres i ulike lag for å beholde kvaliteten.

Tilbakeføring i 2026

VA på langs-prosjektet strekker seg fra Slattum i sør til Åneby i nord, og innebærer at over 10 kilometer med nye vann- og avløpsledninger skal legges. Prosjektet vil gi innbyggerne i Nittedal en sikrere vannforsyning og avløpshåndtering, og samtidig bidra til at Nitelva blir renere.

Rørene skal være ferdiglagt innen utgangen av 2025, mens tilbakeføringen av landbruksarealer vil skje sommeren 2026. Erstatning til grunneierne vil bli utbetalt når anleggsarbeidene er ferdigstilt.

– Vi blir løpende orientert om fremdriften. Nylig fikk jeg informasjon om at de snart skal begynne hos oss, med en grundig gjennomgang av fasene. Dette prosjektet skal virkelig ha all ros for at de virkelig følger opp, og at de har lyttet til grunneiernes innspill, fastslår Sørlie.

GODT SAMARBEID: En rekke grunneieravtaler er inngått som følge av VA på langs-prosjektet.